Followers

Saturday, June 18, 2011

Tutorial : Cara nak buka website yang telah disekat

Salam blogger.Aku kembali berblogging lagi.Semalam Facebook hangat dengan berita Anonymous nak hack website kerajaan jam 3.30 pagi.Smua orang menunggu bersama,tapi xda apa yang berlaku.Haha.Memangla,server kerajaan dah tutup.So xdapatla nak hack2 ni.Kecewa gakla kebanyakan orang yang mengharapkan "sesuatu" akan terjadi,tapi xda apa2.Termasuk aku sendiri la.Hehe.Walaupun website tu telah disekat,kita masih mempunyai banyak cara untuk membukanya.Ni yang aku nak share2 dengan korang ni.Kan share is caring.Mungkin cara ni dah banyak orang tahu,tapi aku just nak share2.Mesti ada juga yang tak tahu kan.Jom tengok.=)


Langkah Pertama
Masuk ke internet connection korang n right click pada internet connection korang tu and pilih status.

Tekan gambar tu kalau x jelas

Langkah Kedua
Kemudian akan keluar satu box selepas korang tekan status tu dan klik properties seperti gambar di bawah.

Tekan gambar tu kalau x jelas

Langkah Ketiga
Lepas tu korang p networking tab dan cari Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) dan klik pada properties.Tekan dulu Protocol Version 4 (TCP/IPv4) sebelum klik properties.

Tekan gambar tu kalau x jelas

Langkah Keempat
Klik pada Use the following server address dan masukkan kod seperti berikut dan tekan OK. Kemudian anda boleh melayari website2 yang telah disekat tanpa sebarang masalah.:)
 Preferred DNS server :  208.67.222.222
 Alternate DNS server :   208.67.220.220 

Tekan gambar tu kalau x jelas

 Langkah Kelima (Buat langkah ini sekiranya langkah 1-4 x berjaya..)
Langkah kali ni hanya bagi mereka yang tidak berjaya membuat langkah pertama sehingga langkah keempat..Ulangi langkah 1-4..tapi jangan tekan ok dlu..kalau langka keempat tekan ok kan.Kali ni jangan tekan dulu.Klik pada advanced seperti dalam gambar di bawah.

Tekan gambar tu kalau x jelas

 Langkah Keenam
 Pergi ke tab DNS

Tekan gambar tu kalau x jelas


 Langkah Ketujuh
Perhatikan DNS server seperti nombor satu dalam gambar dibawah.Pastikan tidak ada DNS lain.Kalau ada,tick DNS tu dan remove.Selepas itu pastikan anda tick "Use this connection DNS suffix in DNS registration" seperti nombor dua dalam gambar dibawah.Selepas itu tekan Ok.Ok.Close Close

Tekan gambar tu kalau x jelas

Kebaikan mengunakan teknik hack DNS server ini ialah :
1- Websites yang telah diblok dapat diakses semula
2- Surf internet bertambah laju dan mengelakkan "hang"

Keburukan menggunakan teknik hack DNS server ini ialah :
1- Boleh kena virus/malware kalau PC/Laptop tidak mempunyai antivirus yang sesuai

Apabila kita telah menukar DNS server maka anda akan dapat mengakses laman yg telah di blok di Malaysia dan dengan pemilihan DNS server yang bagus anda juga telah melajukan akses internet anda

P/S : Kalau still xdapat juga..pergi link ni..http://www.ultrareach.com/ ..download software tu..xbesar pun..1mb jak..lepas download buka software tu dan surfing seperti biasa..100% working..share is caring..=D

Credit to : Blog Aku Punye

75 comments:

aHmAd ZaCk! said...

bro..thnks 4 this info..

nak tnye sikit,kalau nk balik ke asl cmner?

Al-hafiez Apeach said...

welcome..lau nak balik asal just tukar "Use the following DNS..." kepada "Obtain DNS server automatically"

Amiirah-Cassan said...

cool ! thanks piz !

Al-hafiez Apeach said...

aik ada juga ko sini..haha..welcome..share is caring..^_^

ZouL said...

ahaks...thanks..

Blog Aku Punyer

Al-hafiez Apeach said...

eh..tuan blog da dtg.haha..isi sama tapi x sama seratus peratus..wat sndiri..dah bagi kredit pun..^_^

Anonymous said...

antivirus avira ok x??hehe

Al-hafiez Apeach said...

Ok gak...asalkan antivirus tu aktive..=D

Anonymous said...

bro..asal aq da wat still x ley buke web yg kn block??

Ct Aja said...

info yg bagus....hi3

Al-hafiez Apeach said...

Anon..xble?try guna dns lain..kat atas 8.8.8.8..bawah 8.8.4.4
ct..share is caring..^_^

Anonymous said...

da try open piratebay...x ley gak...
help me.........

Al-hafiez Apeach said...

ok2..langkah paling mudah..kali ni DIJAMIN dapat buka..p link ni..http://www.ultrareach.com/ then download software tu..xbesar pun/..1.01 mb jak..on software tu dan buka seperti biasa..100% working..=D

NuSaNa NoSa 91 said...
This comment has been removed by the author.
NuSaNa NoSa 91 said...

wooo~ hebat la.. klu guna wireless, bleh apply cara ni x?? ^_^

Al-hafiez Apeach said...

of coz boleh..=)

Anonymous said...

dahlah diorang maklumkan kerajaan punya "Msn messenger" dicajkan 50 sen satu mesej kepada entah syarikat makan suap mana

Anonymous said...

perghh,trbaik dr ladang..!!!
da bley buke tp intrnet jd slow ckt...
btw tenkz a lot bro...!!

Al-hafiez Apeach said...

Anon 1 : Giler..lau youtube pun dorang nak sekat,jom kita mogok..xD
Anon 2 : Dapat?welcome..share is caring..:D

Anonymous said...

wahhh aku pun dah tukar DNS follow step yg encik al-hafiez ajor..tenkiu very much :)

Al-hafiez Apeach said...

Anon : Welcome..=D

Anonymous said...

kalau pakai broadband pastu change to streamyx plak,kena setting lain jugak ke?
confirm x kena block dah pasni ^_^

Al-hafiez Apeach said...

setting tetap sama..yup confirm.tapi pastikan ada antivirus..=D

Anonymous said...

Mekasih bebanyak la bro...sharing is caring!!!
come as guest,stay as family!!!

Al-hafiez Apeach said...

Anon : Welcome..=)

Anonymous said...

tQ bro

Al-hafiez Apeach said...

most welcome..xD

Anonymous said...

Bro kalau guna Maxis Broadband boleh ka cara ni??

Al-hafiez Apeach said...

Of coz..sy pun guna maxis bb..tngok gambar tu..=P

Anonymous said...

Ok Bro Tima kasih bebanyak..

Al-hafiez Apeach said...

Okey

Anonymous said...

thanx bro..nice tutorial. thumbs up!!

Al-hafiez Apeach said...

welcome..apsal banyak nama anonymous sini.haha

Zul's Stuff said...

thanx 4 the tips!!!!

Al-hafiez Apeach said...

most welcome...sharing is caring..^_^

Anonymous said...

pakai ultrasurf memang dpt masuk ke MU tapi bila dah click link download tu yg tak dapat

Al-hafiez Apeach said...

Dapat..aq guna xda prob pun..lau xnak pakai ultrasurf,pe kata try guna dns tu..=D

Anonymous said...

YEAH!!! THANK BRO!!! TIDAK KU SANGKA2!!!
WORKING 100%!!! KLU ADA APA2 YANG BLEH DI SHARE .. SHARE SAJA OK!!! THANK A LOT!!!! MUAHH!!!!


FROM : GeXs (BlackHACKER)

Al-hafiez Apeach said...

Hahaha..wokey!!

Anonymous said...

DNS tak dpt, ultrasurf mcm yg aku sebutkan tadi
mungkin aku perlu tukar modem?
anyway TQ bro for your tutorial :)

Al-hafiez Apeach said...

Ouh.msti ada step yg tertinggal tu.xpa2..ultrasurf pun ok gak..:-)

Far8 budak baik said...

pehh mcm ni pulakkk..
thanks derr ;d

Al-hafiez Apeach said...

Welcome..:D

Anonymous said...

Al-hafiez ko pndai ka kaC tembus FB org? mean . bleh bukak profile org.. hehehe..

and ultrasurf tu apa??


FROM : GEXS (blackHACKER)

Al-hafiez Apeach said...

=.=..try godam pasword dia mlalui email..haha..lau ada nasib,dapatla tu..
Ultrasurft tu sejenis software yang membolehkan kita melayari laman web yang disekat/diblock

echaRierie said...

waahhhh hebat !! :)

Anonymous said...

Any TUToRIAL?? hahaha.

FROM : GeXs ( blackHACKER )

GematriA™ said...

ahahahaha..
HEBAT!

Al-hafiez Apeach said...

echa : xla hebat sangat pun..haha
Anon : ada..try tengok kat tab tutorial..sikit jak
Gema : X hebat sangat pun..xlwan golongan2 hacker..:D

3a said...

Terbaek bro...ape-ape hal i follow ahaha ^^

Al-hafiez Apeach said...

okey..;D

Shojunya Nobiyata's Bio said...

thanks a lot!!!!!! mmg mmbntu!!! yeyey dpt bkak megaupload blik!! thhhhaaaannnkkkssss sgt2!!! tp nk tnye sket bnde ni long lasting x?? nd lg stu hal, x de pe ke bgtw umum? nnti klau si tua and mmt kru 2 tw sal ni msti diorng cri jln lain plak...

Apeach Blogspot said...

@Shojunya Nobiyata's Bio welcome..ya longlasting..hehe..biarla.nak tngok cmana dorang block kali ni.xkisah pun.janji smua org puas hati.:-)

Xero. said...

thx bro. tapi tenet aku jadi lembap pas gne ultrasurf :/

Apeach Blogspot said...

@Xero. guna ultrasurf memang lmbat sikit..pe kata try guna dns tu..:-)

Shojunya Nobiyata's Bio said...

@Apeach Blogspot thanks for reply...well hope diorng x kacau la...klau kcau jgk, mmg nmpk sgt diorng 2 busuk hati...thanks bro..

Apeach Blogspot said...

@Shojunya Nobiyata's Bio okey..haha..xD

mushroom said...

thx.. tp time bila pulak saya nak guna kaedah ni? hehe

Apeach Blogspot said...

@mushroom bila ada website yang kena block,guna cara ni..sure ble buka..xD

Muhammad Nur Hidayat 喜达亚 said...

err.. piratebay xkan xleh msuk?? sy msuk mcm biasa je, x ubah apa2 setting pn?? piratebay x kena block la.. megaupload pn sama, sy msuk mcm biasa jerkk... tpi sy nk tanya la.. kalau follow steps di atas, boleh kena tangkap x?? kot la ianya dianggap hack pula??

Apeach Blogspot said...

@Muhammad Nur Hidayat 喜达亚 xtawla plak..tapi ramai ckp kena blok.xkena tangkap pun.ni cuma tukar dns.xsalah

Anonymous said...

klau pkai wireless krajaan, bhaya x bt mcm ni(diorang boleh kesan org yg bt mcm ni..?)

Apeach Blogspot said...

@Anonymous wireless kerajaan?cmana tu?

Terbelog said...

wireless kerajaan..kat opis kerajaan banyak wifi bro

kalo guna kaedah ni..boleh buka blie film kat wireless kerajaan x hehe

Anonymous said...

maksud sy, klau kta gna wireless yg krajaan sediakn, mreka(kerajaan) blh kesan tak ad org yg masuk laman web yg tlh disekat..?

Anonymous said...

thanks very much

mu'azz said...

nak buka website yg disekat wifi universiti mcm mne?

Apeach Blogspot said...

Terbelog:Boleh ja.kita just tukar dns.smua boleh.:P
Anon1:Xsure pula.rasanya boleh.dunia semakin canggih.smua pun boleh tahu skrg.=)
Anon2:Welcome
Muazz:Guna proxy.contohnya.www.hidemyass.com

Anonymous said...

salam..masih x lh open game fb gak

Anonymous said...

salam...saya pakai broadband..ip die tak bole tukar la...kalo saya pkai wfi/wireless memang 100% bole tukar...sekarang saya guna broadband digi, ip address die jadi mcm kekal plak, tak bole nk tukar..macam ne nie saudara hafiz? saya pkai software yg mcm kt atas tu http://www.ultrareach.com/ bole bukak laman yg disekat, tapi bile nk download tak bole, ip yg lame still blok gak...hmmm : (

Apeach Blogspot said...

@Anonymous Anon1 : kalau game fb mmg x boleh.ni untuk laman web saja.=)
Anon 2: Guna broadband?sama saja.sy juga guna broadband.dpt pun.mungkin ada step yang tertinggal

Apeach Blogspot said...

@Anonymous Anon1 : kalau game fb mmg x boleh.ni untuk laman web saja.=)
Anon 2: Guna broadband?sama saja.sy juga guna broadband.dpt pun.mungkin ada step yang tertinggal

Anonymous said...

dah cuba tapi x bole..fb,emel,youtube semua dah diblock...
dah la keje kaunter,nak google mende pun susah..huhu

cik eka

Anonymous said...

Askum smua, sy kira junior g bab2 mcm ni,sy kj krjn jgk, ada wifi tapi youtube,ape2 web yg libatkan game,music,download,video smua blok.bila wat cara ni,smua boleh on mcm biasa ka?
ttg virus tu mcmn?adakah virus akan masuk jika klik web yg kita buka yg disekat sebelum ni?

Anonymous said...

kalau da dapat surf..tapi x dapat donlod video pn..contohnye u tube..sy nk donlod die kuo lam bntuk .html shja..sdangkn tu video..mcm mne yer?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...