Followers

Friday, June 10, 2011

Tutorial : Cara nak lajukan broadband yang dah overlimit

Salam blogger.Kali ni nak share pasal infromation yang aq dapat hari ni.Hehe.Cara nak lajukan broadband yang dah kehabisan limit.Tak kiralah broadband celcom ka,maxis taw digi.Semua sama jak.Pertama sekali,tukar ke Maxis Broadband.Jangan guna Celcom broadband coz line Celcom memang teruk(Aq bukan nak memalukan Celcom,cuma nak gtaw coz aq dah pernah guna Celcom).Digi Broadband pun ok juga.Mesti korang sakit hati kan bila dapat mesej macam gambar dibawah ni.


Ni adalah maxis broadband. Mesti sakit hati kan bila dapat msj camni.Aq punya 6gb,tp skrg dah habis.Hehe

Langkah Pertama
Korang jangan connect ke internet guna software macam Maxis broadband,Celcom dan sebagainya tu. Korang connect guna Network and Sharing Center macam gambar di bawah ni.

 Kalau x jelas,tekan gambar tu.

Langkah Kedua
Pergi ke Start Program, taip "cmd" dan tekan enter. Lepas tu akan keluar cmd.exe macam kat dalam gambar ni

Kalau x jelas,tekan gambar tu.

Langkah Ketiga
Taip "ipconfig" kat dalam cmd.exe tu macam dalam gambar ni.

Kalau x jelas tekan gambar tu

Lepas tu akan keluar senarai connection korang


Kalau x jelas tekan gambar tu


Langkah Keempat
Cari ip address untuk broadband korang macam dalam gambar ni. Perhatikan APV4 Address tu dan salin ip address tu.


Langkah Kelima
Taip "ping IP Address Korang -t".Contohnya "ping 10.129.9.130 -t"  macam dalam gambar di bawah ni dan tekan enter. Pastu dia akan jadi macam ni.


Langkah Terakhir
Nampak x perkataan "Reply from........bla bla bla" tu. Itu menunjukkan bahawa IP Address korang mendapat maklumbalas daripada website2. Jangan CLOSE cmd.exe tu.Biarkan proses tu berjalan selama korang online.Just minimize jak cmd.exe tu. Kalau korang nak offline,just close n disconnect jak.2 jak apa yang aq boleh share dengan korang. Benda ni pun aq dapat dari blog lain.Nak wat sendiri manala aq taw.Haha.Gud luck.=)

23 comments:

diana said...

betul ke ni??
kena buat setiap kali nak online ke??

Al-hafiez Apeach said...

ya betul...tiap kali online pasang ni..=)

Nur Helnah Momoy said...

hahaha lawa la afiez... ak mau share jga la..hehehehe

Al-hafiez Apeach said...

share tu share juga..tp jan lupa letak link sini..hehe..=P

teciq said...

dulu slalu jugak apply kn..tp cm sme je..kecewa sikit..huhu ^^

Al-hafiez Apeach said...

oh yakah..tpi perasan x..cara kali ni berbeza sikit..x rugi pun lau try..^^

Anonymous said...

celcom xde ke bro? haha.

Al-hafiez Apeach said...

Celcom?sama jer ni..celcom pun boleh..:D

Anonymous said...

terbaik!! thanx bro :D

NURIN said...

Thanks for the info...

Anonymous said...

law guna p1 wimax boleh bt mcm ni x..?p1 pon ad limit volume jgak...

Apeach Blogspot said...

Anon 1 : Welcome
Nurin : Welcome
Anon 2 : p1max?rasanya boleh kot

Anonymous said...

digi bro??mcm xdpt ni...sma jg masih 128kbps

Apeach Blogspot said...

@Anonymous Kadang2 memang xlaju.dia tngok keadaan.try ping guna dns yang lain.contohnya 8.8.8.8 8.8.
4.4

Hanie said...

8.8.8.8 8.8.
4.4 menda ni pis??
nt xkna band ke ng mxs o celcom??

Apeach Blogspot said...

@Hanie tu dns dia.ping guna dns tu

nazhirah mohmmad said...

ty jadilah ! XD haha sy nk ltak kt blog la nty sy credit kt apeach ea :D

Apeach Blogspot said...

@nazhirah mohmmad yaka.tahniah.hehe.okey.sharing is caring.^_^

PUTTERY said...

hahhahah memg la jdik pon ..tpi kelajuan dia sama je kot

Anonymous said...

hmmm..errr..x jadi lah...komputer aq kate request timed out
...

tanakwagu said...

kalau guna windows XP macamana pula
thanks.

halim Stj said...

Bukak youtube Laju jugak ye......kasih arr.....

Anonymous said...

ada cara lain.....selepas Cuba mash perlahan shj .....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...