Followers

Friday, June 10, 2011

Tutorial : Cara nak lajukan broadband yang dah overlimit

Salam blogger.Kali ni nak share pasal infromation yang aq dapat hari ni.Hehe.Cara nak lajukan broadband yang dah kehabisan limit.Tak kiralah broadband celcom ka,maxis taw digi.Semua sama jak.Pertama sekali,tukar ke Maxis Broadband.Jangan guna Celcom broadband coz line Celcom memang teruk(Aq bukan nak memalukan Celcom,cuma nak gtaw coz aq dah pernah guna Celcom).Digi Broadband pun ok juga.Mesti korang sakit hati kan bila dapat mesej macam gambar dibawah ni.


Ni adalah maxis broadband. Mesti sakit hati kan bila dapat msj camni.Aq punya 6gb,tp skrg dah habis.Hehe

Langkah Pertama
Korang jangan connect ke internet guna software macam Maxis broadband,Celcom dan sebagainya tu. Korang connect guna Network and Sharing Center macam gambar di bawah ni.

 Kalau x jelas,tekan gambar tu.

Langkah Kedua
Pergi ke Start Program, taip "cmd" dan tekan enter. Lepas tu akan keluar cmd.exe macam kat dalam gambar ni

Kalau x jelas,tekan gambar tu.

Langkah Ketiga
Taip "ipconfig" kat dalam cmd.exe tu macam dalam gambar ni.

Kalau x jelas tekan gambar tu

Lepas tu akan keluar senarai connection korang


Kalau x jelas tekan gambar tu


Langkah Keempat
Cari ip address untuk broadband korang macam dalam gambar ni. Perhatikan APV4 Address tu dan salin ip address tu.


Langkah Kelima
Taip "ping IP Address Korang -t".Contohnya "ping 10.129.9.130 -t"  macam dalam gambar di bawah ni dan tekan enter. Pastu dia akan jadi macam ni.


Langkah Terakhir
Nampak x perkataan "Reply from........bla bla bla" tu. Itu menunjukkan bahawa IP Address korang mendapat maklumbalas daripada website2. Jangan CLOSE cmd.exe tu.Biarkan proses tu berjalan selama korang online.Just minimize jak cmd.exe tu. Kalau korang nak offline,just close n disconnect jak.2 jak apa yang aq boleh share dengan korang. Benda ni pun aq dapat dari blog lain.Nak wat sendiri manala aq taw.Haha.Gud luck.=)

23 comments:

  1. betul ke ni??
    kena buat setiap kali nak online ke??

    ReplyDelete
  2. ya betul...tiap kali online pasang ni..=)

    ReplyDelete
  3. hahaha lawa la afiez... ak mau share jga la..hehehehe

    ReplyDelete
  4. share tu share juga..tp jan lupa letak link sini..hehe..=P

    ReplyDelete
  5. dulu slalu jugak apply kn..tp cm sme je..kecewa sikit..huhu ^^

    ReplyDelete
  6. oh yakah..tpi perasan x..cara kali ni berbeza sikit..x rugi pun lau try..^^

    ReplyDelete
  7. celcom xde ke bro? haha.

    ReplyDelete
  8. Celcom?sama jer ni..celcom pun boleh..:D

    ReplyDelete
  9. terbaik!! thanx bro :D

    ReplyDelete
  10. law guna p1 wimax boleh bt mcm ni x..?p1 pon ad limit volume jgak...

    ReplyDelete
  11. Anon 1 : Welcome
    Nurin : Welcome
    Anon 2 : p1max?rasanya boleh kot

    ReplyDelete
  12. digi bro??mcm xdpt ni...sma jg masih 128kbps

    ReplyDelete
  13. @Anonymous Kadang2 memang xlaju.dia tngok keadaan.try ping guna dns yang lain.contohnya 8.8.8.8 8.8.
    4.4

    ReplyDelete
  14. 8.8.8.8 8.8.
    4.4 menda ni pis??
    nt xkna band ke ng mxs o celcom??

    ReplyDelete
  15. ty jadilah ! XD haha sy nk ltak kt blog la nty sy credit kt apeach ea :D

    ReplyDelete
  16. hahhahah memg la jdik pon ..tpi kelajuan dia sama je kot

    ReplyDelete
  17. hmmm..errr..x jadi lah...komputer aq kate request timed out
    ...

    ReplyDelete
  18. kalau guna windows XP macamana pula
    thanks.

    ReplyDelete
  19. Bukak youtube Laju jugak ye......kasih arr.....

    ReplyDelete
  20. ada cara lain.....selepas Cuba mash perlahan shj .....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...